Scroll To Top

Gerald Riedstra (1973) – betrokken, humorvol, uitdagend

De rol van de vader is de afgelopen decennia wezenlijk veranderd. Vrouwen zijn meer de arbeidsmarkt opgegaan en mannen zijn zich actiever gaan bezighouden met de opvoeding van hun kinderen. En dat is goed. Uit onderzoek komt steeds meer naar voren hoe groot het belang is van een aanwezige betrokken vader op de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind.

Opvoeden is boeiend, maar ook complex. Elk kind is uniek, vraagt een eigen stijl van begeleiding en heeft tijd en aandacht nodig. Als je naast je rol als ouder ook nog een carrière hebt en aandacht wil verdelen over je relatie, omgeving en jezelf is voldoende tijd én een goede balans vinden een hele kunst.  

Regelmatig kom ik in mijn werk mannen tegen die zoekend zijn in hoe zij een goede vader kunnen zijn voor hun kind. Vaders die op zoek zijn naar de wijze waarop zij dit kunnen en willen doen, maak nog vaker stoeien met de vraag hoe zij er naast hun carrière tijd voor kunnen maken.

Als vader van 2 jonge kinderen ken ik deze dilemma’s ook. Ik realiseer me dat de rol van opvoeder maar relatief kort is en ik wil van die tijd genieten. Mijn kinderen geven wat ik te bieden heb. “Teach our children what they need to be taught”, is een pakkende zin uit een nummer van Racoon. Het verwoordt dat wij een belangrijke taak hebben in de ontwikkeling van onze kinderen.

In de praktijk zie ik wat het effect van ‘afwezige’ ouders kan zijn op kinderen. Ik heb er daarom voor gekozen om deeltijd te gaan werken. Dit is niet ieders wens en ik realiseer me dat het niet in elke tak van werk tot de mogelijkheden behoort. Echter, de vraag blijft: “hoe wil je opvoeden en hoe maak je daar tijd voor?”.

In mijn onderzoek naar het belang van stoeien tussen vaders en kinderen komt onder meer naar voren dat vaders door middel van fysiek spel (zoals stoeien) contact maken met hun kind. Vaders dagen uit, prikkelen, durven ruwer te zijn dan moeders en kunnen hun kind af en toe zelfs frustreren. Terwijl het uiteindelijk voor beide partijen plezierig is om te doen. Ik gun elk kind deze ervaring, omdat er naast plezier veel levenshandvatten in zitten. En ik gun elke vader dat hij de tijd en mogelijkheid heeft om zijn kind en zichzelf dit te kunnen bieden.

Ben je zelf vader en zoekend in hoe je deze rol wilt invullen? Mogelijk vraagt je werk (te) veel van je aandacht. Misschien heb je zelf een afwezige of juist een dominante vader gehad? Wat de reden ook is, ik begeleid je graag in de zoektocht naar hoe je dit nu zelf wilt doen. Een zoektocht die door veel mannen wordt herkend.

Kernactiviteiten: coaching gericht op vaderschap, balans vaderschap & carrière, ervaringsgerichte coaching, systemisch werk.

Werkzaam op Fort Vijfhuizen en vanuit vaste praktijk in Zwolle.

Gerald Riedstra

Meer weten:
gerald@cicfamily.nl
Volg ons CIC Family & CIC Company